De Gordon Setter
De oorsprong: De ruige Schotse hooglanden en hun berghellingen, vormen de achtergrond van een hondenras dat met evenveel recht Schotse of Black en Tan Setters genoemd kunnen worden. Maar uiteindelijk de naam heeft gekregen van de familie die hem bekend maakte, de Hertogen van Gordon. De Gordon Setter is onder de Schotse hondenrassen de enige jachthond. Er wordt aangenomen dat de vierde Hertog van Gordon, die in 1827 overleed, de grondlegger van het ras is geweest. De setters van Gordon Castle waren beroemd om hun werkcapaciteiten en opvallende verschijning.
Een verhaal doet de ronde dat de Duke of Gordon gebruik maakte van een Collie die betere jachteigenschappen zou vertonen dan zijn eigen setters. Door sommigen wordt dit verhaal verwezen naar het land van de fabelen, door andere wordt het echter als waarheid aangenomen.
Na de dood van de vijfde Hertog van Gordon werden de setters van Gordon Castle in het openbaar verkocht en kwamen er Gordons in Engeland terecht.
De Gordon Setter werd in 1861 als afzonderlijk ras erkend. In Nederland beleefde de Gordon Setter fokerij in 1901-1914 een bloeiperiode. In 1930 werden er enkele Gordons uit Engeland geïmporteerd. Vooral in 1970-1990 zijn er diverse Gordons uit Engeland Frankrijk, Duitsland en Amerika geïmporteerd. In Nederland wordt er op bescheiden schaal gefokt.
De jacht:De Gordon Setter behoort net zoals de Ierse, Engelse Setter en de Pointer, tot de Engelse Staande honden. Zij hebben in het jachtterrein tot taak het (veer)wild op te sporen en aan te wijzen. Iedereen kant wel het beeld van de voorstaande hond, die tot het uiterste gespannen door zijn houding laat zien waar het wild zich bevind. In Nederland wordt de jacht nauwelijks uitgeoefend. Om de natuurlijke aanleg van deze honden tegemoet te komen, kan men deelnemen aan veldwedstrijden.
Het gedrag: De Gordon is een hond vol energie, die vooral in zijn jeugd in goede banen geleid moet worden. Hoe wel ze zeer vriendelijk tegen vreemden zijn, is een bepaalde gereserveerdheid niet vreemd. Jonge Gordon Setters kunnen zelf verlegen zijn. Daarom is het goed een jonge Gordon met allerlei situaties, mensen, dieren in aanraking te laten komen. Hij heeft een vrij sterke wil en is zelfstandig. Geduld en een consequente aanpak zijn bij de opvoeding belangrijk. Met een "harde" hand bereikt u bij een Gordon weinig. Uiteraard heeft hij volop beweging nodig, al moet men dat in de groeiperiode beslist niet overdrijven.
Conclusie: De Gordon is een zeer lieve, intelligente, op zijn tijd ondeugende, zelfbewuste hond. Over het algemeen zijn Gordons dol op kinderen en ook op andere honden of dieren. Dit maakt hem tot een prima gezinshond, die erg graag bij je wil zijn.
Oorsprong: N.G.S.C.